Manfaat dan Kebaikan Telur Ayam


Kita goreng, kita rebus serta ada yang makan telur ayam mentah. Telur ayam merupakan sumber protein berkualiti serta memiliki sebagian besar vitamin serta garam galian yang dibutuhkan oleh tubuh manusia. Dia adalah sumber protein yang paling ekonomis. Berbanding dengan ikan serta daging, hampir 93 peratus protein dibanding telur diterima oleh tubuh. 

Pilih telur yang baik akan pastikan telur yang berkualiti serta bertahan lama untuk disimpan. Telur yang fresh memiliki kulit yang berkilat apabila di rendam akan terbenam di air. Telur butuh hadir dengan sisa simpanan yang bersih serta tahan. Kulit telur butuh dibikin bersih dari sebarang kotoran seperti bulu ayam yang menempel serta najis yang mungkin terpalit. 

Telur butuh disimpan di peti sejuk. Ini untuk pastikan telur tahan disimpan lama. Yakinkan tarikh lepas telur pada bungkusannya dicheck. Pilih tarikh lepas yang paling lama atau pada budget waktu pemakaian. 

Taruh telur di sisanya atau tempat ciri khas untuk telur. Yakinkan dia tidak bersatu dengan beberapa bahan yang bau kerana berbau akan diserap oleh telur lewat kulitnya. Langkah yang benar menaruh telur dengan hujung tajam ke bawah. 

Untuk mempermudah kulit telur dikupas setelah di rebus, campur dikit garam pada saat merebus. Telur yang sudah di rebus jika diputarkan akan berpusing dengan elok serta masih. Pada saat telur mentah akan berpusing dengan tidak sekata. 

Buat lokasi yang diisytiharkan lokasi jangkitan virus H5N1, mengambil langkah merebus telur hingga masak. Jangan makan telur mentah atau telur separuh masak hingga lokasi itu diisytiharkan selamat. 

Pengaturan telur ialah penting. Yakinkan kulit telur dicuci sebelum penyimpanan dan pada saat sebelum pemakaian. Tangan butuh dicuci setelah pengaturan telur. Ini untuk jamin kulit telur bebas dari bakteria. 

Sekarang ada berbagai type keluaran telur ayam yang berkualitas. Ayam-ayam yang membuahkan telur ini diberi makanan spesial. Anda bisa lihat telur-telur keluaran dengan Omega 3, caratonoid serta ada dengan penambahan selenium. 

Telur ini dijumpai semakin besar saiznya, berkualitas, enak serta tahan lebih lama. Manfaat penambahan dapat menolong dari sisi kesihatan. 

Omega 3 bisa menolong dalam mengurangkan serangan sakit jantung serta ikut tingkatkan perubahan otak. 

Selenium juga ialah semacam garam galian serta anti oksida serta dia menolong dari sisi skema pertahanan tubuh. 

Caratonoids juga ialah phytonutrien yang melengkapkan pemungutan manfaat permakanan. Xanthrophylls ialah caratonoid yang terdapat dalam telur. Dia menolong dalam melindung sel-sel tubuh manusia dibanding mamahan umur serta kesan-kesan alam keatasnya. 

Telur ialah di antara sumber protein yang baik. Menurut analisis satu analisis, pemungutan telur ayam yang berkualitas satu hari sekali baik untuk kesihatan tubuh. Sebiji telur memiliki 75 kalori serta 5 gr lemak. Tetapi demikian, kepelbagaian itu penting. Ada berbagai type protein yang dibutuhkan oleh tubuh dalam jadi membesar serta membaiki tubuh manusia. Makan telur ialah ambil sebahagian daripadanya. Pemungutan protein dari tumbuhan seperti kacang soya serta spirulina bisa melengkapkan beberapa jenis protein yang dibutuhkan oleh tubuh manusia. 

Senaman itu penting untuk mengurangkan cholesterol ‘jahat’ pada tubuh. Amalkan bersenam sekurangnya 3 kalau satu minggu sepanjang 30 minit sampai satu jam tiap session. 

Post a Comment

Previous Post Next Post